Een jaar geleden werkte ik in de Sociale moestuin bij Teledienst (nu vzw De Knoop). Als moestuin-begeleider heb ik gedurende één jaar de seizoenen beleefd in al zijn facetten. Cathy heeft dit recept op punt gesteld. Nu het volop noten-tijd is kan ik jullie alleen maar aanraden om dit ook eens uit te proberen. Zo krijgen jullie waarschijnlijk ook de smaak te pakken. Je kan pesto maken met allerlei soorten (wilde)kruiden. Brandnetelpesto kan bijvoorbeeld in het voorjaar ook heel lekker zijn! Het klassieke recept is met basilicum, pijnboompitten en look, maar je kan eindeloos variëren.
Een belevingstuin voor jong en oud ter ere van 400 jaar Hunnegem.
Hieronder enkel elementen die ik graag zou verwezenlijkt zien in de stadsboerderij Hunnegem.
We spreken alle zintuigen aan bij onze bezoekers.
We moeten de seizoenen kunnen beleven.
We duiken in de geschiedenis van de stad en van het klooster.
We ontdekken de kracht van de natuur.
We ontdekken stilte en verbinding in de tuin.
We gaan creatief en intuïtief aan het werk.
We brengen transitie in de praktijk in Geraardsbergen.
De structuur en de tuin die dit mogelijk kunnen maken:
- heeft een voedselbos/moestuin-gedeelte waar we op concentrische cirkelvormige bedden (zoals op het ontwerp van Leen Van De Weghe) op een ecologische manier groenten telen.
- heeft een verwilderd voedselbos achter de muur waar wildpluk mogelijk is met aandacht .ook voor oude bomen (=monumenten).
- heeft op de evenementenweide een kruiden- en een bloementuin waarin in (zeskantige / verhoogde) bedden op verschillende niveaus alle zintuigen aangesproken worden. Deze is ook toegankelijk voor rolstoel-gebruikers.
- er zijn eilanden in de boomgaard en er staan schapen in de wei.
- er is plaats voor jong en oud / vele handen maken licht werk, verschillende verenigingen dragen mee zorg (voor een gedeelte van de tuin) / voor ons project van cultuur naast natuur in de stad
We verwelkomen groepen. Een combi-ticket met een bezoek aan de musea van Hunnegem moet mogelijk zijn. Het programma met proeverijën ook afkomstig van de korte keten markt moet aangepast worden aan de vier seizoenen.
Dit is onze tuin van (h)eden en ons (tuin)plan voor de toekomst!
Wie sluit er aan bij de volgende werkgroepen?
- moestuin-project
- verwilderd voedselbos achter de muur
- boomgaard
- schapen in de wei
- een poel in de tuin
- belevingstuin voor jong en oud / kruiden en bloemen
- korte keten markt
- cursus ecologisch tuinieren
- de compost-meesters
- van boer tot bord / samen koken en samen eten / gastentafels
- wildpluk
- ...
Karen
Copyright © Alle rechten voorbehouden