Proef panel voor een Wei-drank

hunnegem café
© TraGer vzw-6
kloosterrust1
filmvoorstelling02

Op vrijdag 15 september werden we door de Cultuurdienst van Stad Geraardsbergen uitgenodigd om deel te nemen aan een smaakpanel voor een wei-drank: een gezondheidsdrank op basis van wei.

Samen met andere panelleden kregen we een serie drankjes om te proeven. De test-reeks moet resulteren in een goede samenstelling van een wei-drank. Wei is een reststroom afkomstig van de matten voor onze alom geroemde mattentaarten. Het plan is om de overblijvende wei te hergebruiken voor een gezondheidsdrankje op basis van wei.


Oud-bakkerin Irène De Smet van de vroegere bakkerij Flamant op de Vesten maakte graag deel uit van het smaak-panel. Met haar ervaring en kennis in het maken van matten en bakken van mattentaarten, mag ze beslist een referentie heten.


Irène (88) herinnerde zich dat de wei vroeger ook hergebruikt werd, maar dan eerder als een geneesmiddel. Dat was zo al in haar kindertijd. 'Wanneer we een lelijke val gemaakt hadden en onze knietjes pijnlijk geschaafd waren, kregen we er wei op gelegd. 'Slap' noemde dat toen. Jaja, dat had een goede uitwerking op een wonde'.Meer info over de wei-drank kan je vinden bij Visit Geraardsbergen.