Heldere soep van zoete pompoen en kastanjes - 

Karen Remans

Een recept uit Lekker ecologisch!, het kookboek van Velt vzw. Een bijbel voor iedereen die kiest voor ecologische voeding. Omdat we de leer van Hildegard volgen heb ik de prei vervangen door bosui en de sjalot door een rode ui.

 

Ingrediënten

  • 150 g zoete ( groene of oranje Hokkaido) pompoen
  • 150 g champignons
  • 150 g gekookte kastanjes
  • 1 bussel bosui
  • 1 flinke rode ui
  • 1 teentje look
  • 1 snuifje tijm
  • 1 laurierblad
  • ½ kopje fijngehakte peterselie
  • groentebouillon naar smaak (wij kiezen voor 1 el Hildegard bouillon met galgant)
  • 1,5 el olijfolie
  • peper
  • kruidenzout

 

Werkwijze

- Maak de pompoen schoon en rasp (mét schil) met een grove rasp. Snij de bosui in fijne reepjes. Snipper de rode ui. Borstel de champignons schoon, snijd ze in kwartjes en vervolgens in dunne plakjes.

- Verwarm de olie. Voeg de ui, de geperste look en de tijm toe en laat zachtjes fruiten. Voeg de champignons toe en laat ze al roerende even meebakken. Voeg vervolgens de kastanjes in schijfjes en de bosui en ca. 1,5 liter water toe. Laat het geheel ca.15 minuten zachtjes koken.

- Voeg na 10 minuten de pompoen toe en laat de soep verder koken tot alles gaar is. Voeg de bouillon toe en indien nodig meer heet water. Laat nog even goed doorwarmen. Breng de soep op smaak met peterselie, peper en kruidenzout.



Meer info

Hildegard zegt over de tamme kastanje:

“De kastanjeboom is zeer warm en heeft op basis van zijn warmte een grote kracht (levenskracht, virtus = deugdkracht) in zich omdat hij de gematigdheid symboliseert. Alles wat in hem is, ook zijn vrucht, is nuttig tegen elke zwakte, die in de mens is. (…) Neem vaak de geur van het hout in u op en het zal uw hoofd gezondheid brengen. Maar ook de mens bij wie de hersenen ingevolge dorheid leeg zijn, en die daardoor zwak in het hoofd wordt (dementie), kook deze vruchten in water … En eet ze vaak (dagelijks), voor en na het eten en zijn hersenen groeien opnieuw en worden gevuld en zijn zenuwen worden sterk en zo zal ook de hoofdpijn wijken. (…) En wie in het hart pijn lijdt, zodat zijn hartsterkte vermindert en hij daarom zo treurig is, eet vaak rauwe kastanjes, die in zijn hart een soort balsem gieten en zo bekomt hij sterkte en vrolijkheid.”

Bron: “Keukengeheimen van de Hildegard-Geneeskunde”, uitgeverij Hovine

 

BESLUIT

PRO’s :

Een lekkere maaltijdsoep.

 

CONTRA’s :

Relatief veel werk om de pompoen te raspen (met de hand) en de groenten fijn te snijden.