Bij de 5 stops in de boomgaard hoort telkens een passend recept.
Je kan ze hieronder vinden:
Stop 01:
een soep van radijzen illustreert deze filosofie.
Ingrediënten:
- 2 bosjes radijzen
- 200 gr. bloemige aardappelen
- 1 ui
- 1,3 l huisgemaakte groentebouillon
- 2 sneden brood
- Olijfolie
- Zout
- Zwarte peper uit de molen
- Schil de aardappelen en de uien, snij in kleine blokjes en fruit in 2 el olijfolie. Voeg de groentebouillon toe en laat afgedekt koken op een zacht vuur. Was de 2 bosjes radijzen en snij fijn (zowel het loof als de radijzen). Als de aardappelen gaar zijn, Voeg de radijzen en het loof toe aan de pan als de aardappelen gaar zijn. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes afgedekt koken. Mix de soep en kruid eventueel met peper en zout. Snij het brood in kleine blokjes en bak ze krokant in een pan met wat olijfolie. Serveer de soep met croutons
Stop 02:
een soep van knolselder-brandnetel illustreert deze filosofie.
- KNOLSELDER-BRANDNETELSOEP (een grote ketel)
- 180 g boter en 180 g speltbloem
- 6 liter water
- 6 (kleine) eetlepels bouillon pasta
- 2 eetlepels Bertram en een koffielepel Galgant
- 2 grote knolselders
- 6 eigeel
- 1 liter havermelk
- een grote portie brandnetelblaadjes (fijngeknipt)
- Verwarm de boter en stoof het speltmeel. Voeg het water toe en breng aan de kook. Schil de knolselders en snij deze in blokjes van 1cm3.
Laat 20 minuten koken en voeg de fijngeknipte brandnetels toe.
Mix de soep fijn en voeg tot slot nog havermelk en 6 eigelen toe.
Stop 03:
Een soep van lamsvlees en linzen illustreert deze filosofie:
https://www.bioplanet.be/nl/recepten/soep-met-lamsvlees-linzen-en-freekeh
Stop 04:
De bladeren van de moerbeiboom worden medicinaal gebruikt en zijn eetbaar. Je kan ze drogen en er een infuus van maken. Je kan ze ook toevoegen aan een soep (let wel: best jonge bladeren gebruiken).
Stop 05:
Een soep van maïs illustreert deze filosofie.
- Maïs soep ½ punt paprika, ontpit en fijngesneden - ½ wortel, geraspt - ½ dunne prei, in dunne ringen gesneden - 1 klein knoflook teentje, gesnipperd - 1 spl geklaarde boter of kokosvet - 1 spl tomatenpuree - 150 g zoete maïs uit blik of van kolf gesneden - 350 ml bronwater - 350 ml mix kokosmelk met kokoswater - 1 kfl zout - ½ kfl witte peper poeder - ½ kfl komijn poeder - ½ citroen, de rasp // koriander, gesneden
- Laat de vetstof smelten in een kom. Voeg paprika, wortel, prei en look toe. Smoor op een laag pitje gedurende 10 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en laat op een heviger vuur 5 minuten meesmoren. Voeg de maïs, water en kokosmix toe. Voeg ook zout, peper en komijn toe en mix. Laat 10 minuten koken en voeg dan de citroenrasp toe en meng goed. Dien op met korianderblad